Puding Triffle Simple

Assalamualaikum,

Shedappppppppppnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! I want that triffle!
Tetibe teringin mau makan desert yg dipanggil "Triffle"...

Dolu2 Mami selalu buat bile ade kelapangan..memang sedap seyh! Sampaikan ade yg tempah utk majlis2 kecil disebabkan penangan triffle nih! :D

Bile siap je masak n mami letak dlm bekas kaca n simpan dlm peti sejuk tu..selang 3 minit pintu peti sejuk tak henti2 dikuak sebab semua sibuk mendapatkan desert tu..and usually I'm the first one yang akan merasmikan...hihi. Then dlm mase 30minit abis licin bekas kace tu sume melahap. Har har har..XD

Ahh sedapnye! Lepas makan triffle rase mcm dunia ini Ana yg punya...

Bnde nak kata kos buatnye mahal pun tidak,murah sgt pun tidak. No no no no no! Affordable. Bergantung juga kpd bahan mentah dan rencah nak buatnye..kalo simple kosnye pun simple..kalo bermacam2 rencah and bahan,mau ternganga tgk bil mase beli. Haha..k so pandai2 la bajet sndiri mase beli bahan tu.


Rase macam nak try sendiri buat,yela asyik mkn air tangan mami je,bila la nak merasa air tangan sendiri kan?

So,here's the recipe. I found it on the net. Really really simple.





Lapisan bawah :
Cake roll. Selalu beli di king's confectionery je. Mama punya favourite perasa coklat. Potong swiss roll susun dalam bekas. Lebih cantik gunalah bekas kaca atau plastik yang transparent. Kalau nak buat mini version guna bekas dadih yang kecil2 tu. Setelah disusun renjis sedikit air dari fruit cocktail pada kek.

Lapisan tengah :
  • 3 sudu besar tepung kastard




  • 3 sudu besar gula




  • 3 cawan fresh milk



  • Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan pekat. Sukatan di atas boleh adjust ikut portion kita nak masak atau ikut kemanisan yang dikehendaki. Kastard ni mesti sentiasa kacau tau.. Kena sabar..jangan tinggalkan. Takut hangit kalau tepung yang berketul mendap ke dasar periuk. Setelah pekat angkat dan biar sejuk. Tuang pada kek yang dah disusun

    Lapisan atas :
    Krystal Jeli Nona dan fruit cocktail . Krystal jeli Mama suka perasa strawberry atau rasberry. Masak ikut arahan di belakang kotak (Mama selalu kurangkan air ke 370 ml). Agak-agak suam tuang atas lapisan kastard dan kemudian taburkan fruit cocktail.

    Setelah siap masukkan dalam peti sejuk. Lagi lama lagi sedap. 
    Credit to: bungakesidang.blogspot

    Selamat mencuba 
    #aku pun tataw ape motif letak gambar Luhan  & Kai kat atas tuh,haha XD

    2 comments:

    1. Hee...kan? Ida try la buat..nanti bg kite rase yerr? Haha :p jk

      ReplyDelete